יום רביעי, 23 בדצמבר 2015

ספייס-אקס חוזרים ובגדול!

רגע חשוב בתולדות עידן החלל התרחש אתמול בלילה.
חברת השיגורים SpaceX ביצעה את הנחתת השלב הראשון של משגר הלווינים פלקון-9 בפעם הראשונה תוך כדי שיגור לווינים למסלולם, בהצלחה מלאה ובאתר הנחיתה הייעודי בקייפ קנברל.



[הערה: רשומה זו הופיעה לראשונה בדף הפייסבוק "מדע גדול, בקטנה", שבו אני שותף.
עדכון - פורסמה גם באתר "הידען".]

יום רביעי, 9 בספטמבר 2015

חג אייקון בפתח

כל שנה לקראת חגי תשרי עובדים קשה במיוחד לקראת פסטיבל אייקון שנערך בחול המועד סוכות. צריך להכין הרצאות, לחתוך קטעי סרטים, לערוך תחקירים, לארגן עיצוב וכמובן גם לכתוב פוסט המלצות בבלוג.
נכון לרגע זה יש פוסט המלצות בבלוג.

פסטיבל אייקון הוא הפסטיבל השנתי למדע בדיוני, פנטזיה ומשחקי תפקידים. במהלך שלושת ימי הפסטיבל יתקיימו הרצאות, סדנאות, מופעים, תחרויות, ומשחקים בנושאים שונים ומעניינים סביב נושא הכנס, שהשנה הוא "הרפתקאות".
השנה יצא לי להשתתף בלא פחות מחמישה אירועים שונים שקיבצתי עבורכם להלן.
הערה חשובה: מומלץ בחום להזמין כרטיסים כבר עכשיו, כי מספר המקומות מוגבל, ולחלק מהאירועים לא יהיו כרטיסים למכירה ביום האירוע.

יום שלישי, 29 בספטמבר
20:00 סינמטק 1 יותר בדיוני ממדע 
פאנל מסורתי שבו סוללת אנשי מדע מתחומים שונים מכסחים סרטים וסדרות טלוויזיה על המדע הגרוע שמופיע בהם. הכל מתוך אהבה רבה לקולנוע וטלוויזיה, ואהבה לא פחותה למדע. כמו כן אומרים שהקיטורים שלנו חינניים ומשעשעים מאד, ולכן קיבלנו את האולם הענקי בסינמטק.
חוץ ממני ישתתפו ד"ר קרן לנדסמן, ד"ר בועז קרני, עפר מתוקי והדס סלוין.
דף האירוע בפייסבוק

יום רביעי 30 בספטמבר
16:00 סינמטק 2 הרפתקאות במאדים 
הרצאה שלי על האנושות ומאדים. מדמיון פורה של אומנים ויוצרים, דרך מחקר ויצירות עכשוויות, עד תכניות עתידיות של הפלישה האנושית לכוכב הלכת האדום. על הסיבות לסקרנות, על החשיבות ועל מה שבאמת הולך לקרות בקרוב.
דף האירוע בפייסבוק
18:00 סינמטק 1 גיק אאוט – גרסת ההרפתקאות
משחק תחרותי שבו המתמודדים נדרשים להוכיח עד כמה הם שולטים בידע שמגדיר אותנו כגיקים. למשל מי ידע לציין יותר נבלים מ"באטמן" (ברור ששמות מלאים, לא מספיק רק כינויים), או את שמות ספינות הפדרציה מ"מסע בין כוכבים" (כולל סדרות ההמשך, אבל ממתי הסדרה המצויירת והסרטים החדשים נחשבים?!).
מפיק גיא בוסקו וינחה יניב רוזנבלט, מה שמבטיח בידור מצויין. מה התפקיד שלי שם? לפעמים עוזר שיש שחקני חיזוק. אני שם בשבילכם! (או נגדכם, עדיין לא סיפרו לי.)
דף האירוע בפייסבוק

יום חמישי 1 באוקטובר
צוות תכנית האינטרנט "החללית" יופיע בהרכב מלא בתכנית שלמה מולכם, עם סיפורים על כל מה שמתרחש בימים אלה בחלל מבחינת מדע, טכנולוגיות, שיגורים וטיסות, תכניות עתידיות ועוד. כמובן שהכל בשילוב הסברים בשפה פשוטה והדגמות באמצעות בובות פרווה.
יחד איתי ישתתפו ד"ר קרן לנדסמן, עפר מתוקי, יעל הילמן, ד"ר בועז קרני, וד"ר ויקטור צ'רנוב
דף האירוע בפייסבוק
הרצאה משותפת של רופאה, מהנדס חלל והיסטוריון, על... מה שאתם תחליטו.
אין לדעת איך זה יגמר, אבל בואו נסכם שטוב שיש רופאה בקהל. או על הבמה.


המלצות נוספות:
האירועים הבאים הם אירועים מומלצים מאד, שבחלקם אשב בקהל, ולחלקם לא אוכל להגיע למרות שמאד ארצה. חלק מן האירועים הם חלק מ"סלוט המוות" הידוע לשימצה (למעשה הפעם יש יותר מאחד). בסלוט המוות יש המון אירועים מצויינים שקשה להכריע לגבי המועדף מבינהם.

29/9
14:00 אשכול 1 זומבים, ערפדים ואנשי זאב – כל האמת הרצאה של האחת והיחידה ד"ר קרן לנדסמן!
16:00 אשכול 1 איך לעזאזל הם יודעים את זה? הרצאה על מדע ומדענים עם ד"ר בועז קרני
18:00 סינמטק 1 של מי הכשל הלוגי הזה בכלל? שעשועון על כשלים לוגיים. הפעם הקודמת היתה מצויינת.
18:00 אשכול 5 הדרך לגן עדן – 50 שנה ל"מסע בין כוכבים" באמת צריך לפרט לגבי סטאר טרק?
22:00 אשכול 1 לשיר בכל הכוח 6 - בחזרה לעתיד זה לא ארוע שירה בציבור. כלומר קצת כן, אבל אם לא הייתם באחד מארועי "לשיר בכל הכוח", אז אתם חייבים את זה לעצמכם. זה נורא מצחיק!

30/9
17:00 אשכול 1 כמה טוב שבאת הביתה הרצאה על מוטיב השיבה הביתה בספרות מד"ב ופנטסיה עם אהוד מימון. מובטחות תובנות מאלפות שטרם שמעתם.
17:00 אשכול 6 ההרפתקה שמאחורי הפרופים שוב הרצאה של אביאל טוכטרמן שאפסיד כי אני מרצה באותו הזמן. הפסד גדול בשבילי. לכם יש אופציה להגיע.

1/10
10:00 אשכול 6 הרפתקת הכתיבה פאנל על כתיבת סיפורים עם אלו שמבינות בזה: קרן לנדסמן, רותם ברוכין, יעל פורמן, ורד טוכטרמן ורוני גלבפיש. בהנחיית אהוד מימון.
14:00 אשכול 3 איך (לא) כותבים סיפור רותם ברוכין ויעל פורמן יכתבו יחד סיפור קצר לעיני הקהל על פי הצעות מהקהל. תהליך קורע מצחוק, אבל אני לא אהיה שם, לכם כאמור תהיה אופציה.
18:00 סינמטק 1 מלחמת בוץ: גיבורות מלוכלכות בעולם פוסט-אפוקליפטי הרצאה של הילה בניוביץ'-הופמן. אתם לא באמת צריכים המלצה יותר מזה. אבל בכל זאת, הרצאה על גיבורות אקשן בקולנוע, ובאמת כדאי לכם להגיע.
18:00 אשכול 2 ההרפתקה הקוסמית של האלקטרון הרצאה על התפתחות היקום עם עופר מתוקי. שמעתי את הפיילוט שלה אתמול, וחברים, זו הרצאה מעולה!
19:00 אשכול 3 חתולים במדע הרצאה על חתולים ומדע עם ד"ר ויקטור צ'רנוב. חתולים, מדע ומרצה מצויין שמבין בשניהם.


יצאה רשימה ארוכה, ואני בטוח שפיספסתי המון אירועים טובים נוספים. אני אשרוץ במתחם הפסטיבל ובמסעדות שליד, ואשמח לפגוש אתכם.

נתראה באייקון!

יום ראשון, 12 ביולי 2015

מפגש היסטורי

לפעמים קל לשכוח שחלק מהדברים שאנחנו יודעים היום התגלו רק לאחרונה.
למשל לפני 100 שנה עוד לא השתמשו במושג "גלקסיה" מכיוון שעוד לא היו אמצעי תצפית ומדידה טובים מספיק כדי לזהות שיש "שבילי חלב" נוספים, ותהליך ההיתוך הגרעיני שמפעיל את השמש מוכר לנו רק מסוף שנות ה- 30 במאה הקודמת.
אבל בשביל להבין את מערכת השמש היה צריך להמתין לתחילתו של עידן החלל.
כך למדנו שלכדור הארץ יש מעטפת בלתי נראית של חלקיקים טעונים שכלואים בשדה המגנטי שלו. למדנו איך נראה הצד הרחוק של הירח. גילינו שכוכב חמה אינו 'נעול' כשצד אחד שלו פונה בקביעות לשמש, וגילינו שגם לצדק יש מערכת טבעות משלו.

אתמול מצאתי בבית הוריי את החוברת "כוכבים במסילותם" מאת נתן אריה (הוצאת החברה להגנת הטבע בשיתוף האגודה הישראלית לאסטרונומיה, תשל"ח, הוצאה ששית תשמ"ב). חוברת זו הכירה לילד שהייתי בתחילת שנות ה- 80 את עולם האסטרונומיה לראשונה.


כוכבים במסילותם - מדריך לתצפיות בשמים
צילום: יואב לנדסמן
במיוחד זכרתי את טבלת כוכבי הלכת, כפי שמופיעה להלן.
נתוני כוכבי הלכת מתוך החוברת
צילום: יואב לנדסמן

למרות המהדורה הששית (1982), המידע עדיין מעודכן לשנת ההוצאה המקורית (1978), כשחלליות וויאג'ר רק יצאו לדרכן לכוכבי הלכת החיצוניים.

הפרט הבולט במיוחד הוא שכמות הירחים שהתגלו מאז הוא עצום; 67 לצדק, 62 לשבתאי (עם עוד המון ירחונים זעירים), 27 לאורנוס, 14 לנפטון ו- 5 לפלוטו.
הפרט הבולט השני הוא סימני השאלה בעמודה של פלוטו. למעשה חוסר הידיעה של המסה, הצפיפות וכוח המשיכה נובעת מכך שטרם התגלה הירח הגדול של פלוטו, כארון. הוא התגלה באותה השנה בה יצאה החוברת לראשונה, אבל פרט לכך רוב השאלות לגבי פלוטו נותרו ללא מענה.

מנקודת מבטי, לגדול בתקופה שבה מדי כמה חודשים או שנים פורסמו תגליות חדשות של ירחים או ממצאים אחרים מפני השטח של כוכבי לכת, היה מרגש ומלהיב מאד. היום המצב עוד יותר מעניין לחובבי אסטרונומיה. ראשית, יש יותר משימות חלל, והן מודרניות ומשוכללות לאין שיעור. שנית, האינטרנט מאפשר למידע להגיע אלינו תוך זמן קצר מאד מהרגע שבו הוא נקלט על ידי אנטנות הענק של רשת החלל העמוק. לפעמים תוך דקות בלבד.

בעוד יומיים (14/7/2015) תחלוף לראשונה חללית סמוך לפלוטו, שהיום מוגדר ככוכב לכת ננסי. כדי לקבל תשובות לחלק מהשאלות נשלחה החללית ניו-הורייזנס (אופקים חדשים), החללית המהירה ביותר אי פעם, למסע של קרוב ל- 10 שנים במהלכו צלחה כמעט 6 מיליארד קילומטרים, ושבשיאו תחלוף במרחק זעום של כ- 13,000 קילומטרים מפני השטח של פלוטו.

המון מידע חדש מתקבל בזכות חללית אחת. צילומים אפשר לצלם ממסלול סביב כדור הארץ, אבל הם לעולם לא ישתוו לאלו שמצולמים מטווח קרוב. מלבד הירח, שקרוב אלינו מאד, לא ניתן לזהות מאפיינים גיאולוגיים של עצמים אחרים. מאפיינים אלו הם המפתח להבנת התהליכים שיצרו את מערכת השמש ושהביאו אותה לצורתה הנוכחית. תהליכים אלו עדיין מניעים שינויים בסביבה שלנו, בכדור הארץ. וכדאי לנו מאד להבין אותם היטב אם ברצוננו להשאר בסביבה בעתיד.
תמונות מעובדות של פלוטו מטלסקופ החלל האבל (2010)
פלוטו בצבעים אמיתיים מניו הורייזנס ממרחק 8 מיליון קילומטר
Image Credit: NASA-JHUAPL-SWRI
פרט לצילומים, רק חללית שחולפת בקירבת מקום יכולה למדוד שדות מגנטיים, קרינה, חלקיקים, אבק ועוד.

חלליות עמוסות מכשור מדעי מספקות את סקרנותנו ומאפשרות לענות על שאלות רבות, אבל עם זאת הן חושפות מידע רב נוסף שגורם לנו לשאול שאלות חדשות. בעוד כמה ימים נקבל המון מידע חדש, שיעצים את הידע הקיים מצד אחד, ויהיה בסיס לשאלות שכרגע אנחנו אפילו עוד לא יודעים לשאול. זוהי התקדמות מדעית שמתרחשת מול עיננו.

הערה לסיום שאני מקווה שלא תנמיך את הציפיות יתר על המידה: לוקח ממש הרבה זמן להעביר נתונים מהחללית המרוחקת חזרה לכדור הארץ. אל תצפו שכל המידע המעניין יגיע ביום המעבר. פרטים מסויימים יגיעו לפני, פרטים נוספים כמה ימים אחרי, והמידע האיכותי ביותר יגיע בהמשך השנה והשנה הבאה.
זה יקח זמן, אבל אם חיכינו עד עכשיו, אז לא יהיה נורא להמתין עוד קצת. זה עולם חדש, וכמו כל עולם חדש שפגשנו לראשונה מקרוב, גם כאן תהיינה הפתעות לרוב.

יום שני, 29 ביוני 2015

כשלון הוא תמיד אופציה

אתמול נכשל שיגור של חללית אספקה לא מאויישת לתחנת החלל. טיל השיגור פלקון-9 וחללית האספקה דרגון הן שתיהן מתוצרת SpaceX, וזה הכשל המוחלט הראשון אחרי 18 שיגורים מוצלחים.
זה תמיד עצוב שנכשל שיגור, ובפרט כשצופים בו בזמן אמת. זה מזכיר שבמציאות אין שלמות, ולא ניתן להתחייב על הצלחה, למרות שזה לא פופולרי במיוחד לומר זאת.


התפוצצות הפלקון-9 בתאריך 28/6/2015
Credit: NASA